14 Kasım 2016 Pazartesi

Antalya From East to West

With the beginning of the holiday season, Turkish people as well as tourists from Germany, England, Russia, İran and other countries who know how to have fun begin to talk about Antalya. But why is that?
Tatil vakti gelince Türkler, onlardan fazla Almanlar, İngilizler, Ruslar, İranlılar ve daha birçok milletten sefa nedir bilenler Antalya’yı konuşmaya başlar. Neden acaba?

 

Antalya means sea, sand and history. It is a waterfall. Antalya is everything; some people plays golf on the plains, some climbs to mountains or spend time in museums.
Antalya denizdir, kumdur, tarihtir. Şelaledir. Antalya her şeydir; kimileri düzlükte golf oynar, kimileri dağlara tırmanır ya da müzelerde vakit geçirir.

You can do whatever you want, but it is a tough city anyway. The fact that there are plenty of historical and natural places and options for holiday make it hard to choose what to do.
Ne isterseniz yaparsınız ama tarihi ve doğal zenginliklerinin ve tatil seçeneklerinin bolluğu seçim yapmayı zorlaştırır.

So, now we will talk about Antalya, put new questions into your mind and force you to make a plan…
Şimdi biraz Antalya’dan söz edip aklınıza yeni soru işaretleri koyacağız ve sizi iyi bir plan yapmaya zorlayacağız.

Assuming that you’ve seen the city centre and Kaleiçi, and visited the Seljuk structures in Kalekapısı, Yivli Minara Mosque and Antalya Museum, then taken a dip in Konyaaltı, you’ve ticked all the essential boxes. Now it’s time to get more adventurous – heading eastward first.
Şehrin merkezini, Kaleiçi'ni gezdiyseniz, Kalekapısı’ndaki Selçuklu yapılarını, Yivli Minare Camii'ni, Antalya Müzesi'ni gördüyseniz, Konyaaltı’nda yüzdüyseniz, kısaca şehirde yapacaklarınızı tamamladıysanız sıra ilçelerdedir ve Antalya tatiliniz yeni başlıyor demektir. Önce doğu yönüne açılalım.


We start with Serik, which attracts people with its beaches and its heritage, as well as the top-class golf facilities in Belek. A favourite with tourists, its Aspendos Theatre hosts an international festival – but even at other times it is busy with music and dance performances. It might seem on the surface to be a quiet place, but it is surprisingly exciting.
Plajları ve antik mirasıyla zaten ünlü olan, Aspendos Tiyatrosu'nda uluslararası festivalini düzenleyen ve kalan aylarda da müzik dans gösterileriyle dolup taşan Serik, Belek’teki golf tesisleriyle daha bir gözde oldu. Bunlar akıllara sakinliği getiriyor ama öyle değil.

Serik is excitement, fun, and adventure. Get closer to nature rafting in Köprüçay or going on an action-packed ATV safari. 

 Serik heyecandır, eğlencedir, maceradır. Köprüçay’da rafting yaparak veya bol aksiyonlu ATV safarilere katılarak muhteşem doğanın ve maceranın tadını çıkarabilirsiniz. 

Or take the Saint Paul Trail, the most famous route in Serik. It goes close to both Uçansu Waterfalls and the ruins of Pednelissos, famous for its war against neighbouring Selge.
Deniz-kum ikilisinin üstüne Serik’teki en ünlü gezi rotası Aziz Paulos Yolu'nu, yüzmeye elverişli Uçansu Şelaleri'ni, komşu Selgelilerle yaptığı bol hileli savaşla tarihe geçen Pednelissos’un harabelerini ekleyebilirsiniz.


MANAVGAT

Manavgat is a paradise, cleansing body and soul with its natural beauty.
Manavgat, sahip olduğu doğal güzellikleriyle ruhu rahatlatıp bedenin pasını temizleyen bir cennet köşesi gibidir.

The visitors first go to the Manavgat Waterfall – serene and beautiful, and the perfect place for photographs. 

 Bu ilçeye gelenler önce Manavgat Şelalesi'ne gidip o muhteşem güzelliği ve huzuru doyasıya yaşar, sonra da eşsiz manzarayı arkalarına alıp fotoğraf çektirirler.

Oymapınar Dam Lake is another tip for a peaceful place to while away a day: its beauty is stunning, if you would be overcome by it, you could find yourself on top of a hill to see the lake better or jump in a boat.
 Bir gününüzü de Oymapınar Baraj Gölü’ne ayırırsanız ne âlâ, orası da böyle huzurludur. Güzelliği ise kışkırtıcıdır; ihtişamına kapılırsanız kendinizi Torosların engebelerine sıkışan gölü yukarıdan genişçe görmek için yüksek bir tepeye çıkmış ya da bir tekneye atlamış hâlde bulursunuz.

For a cooler, more restful time, join a Cabrio Bus Safari tour to the ancient cities of Seleukeia and Side (some tours offer activities like rafting, too).
Eğer hava sıcak, vücudunuz yorgunsa Cabrio Bus Safari turlarına katılın. Üstü açık otobüslerin bazıları geze geze Seleukeia, Side gibi antik kentlere gezi düzenliyor; bazıları da programını rafting gibi aktivitelerle renklendiriyor.
 

Spend your remaining time in the area swimming at Boğaz Beach where the Manavgat River meets the Mediterranean, or nearby Side Beach.
Kalan zamanınızı da Manavgat Çayı'nın Akdeniz’e karıştığı Boğaz ya da Side plajlarında yüzerek geçirin.

 

ALANYA-GAZİPAŞA Alanya is a world-renowned tourist destination. People come to spend the day on beaches where Cleopatra once swam, and the evening enjoying the vibrant streets and nightlife.
Alanya için dünyanın en ünlü ilçelerinden biri diyebilirsiniz. Dünyanın dört bir yanından gelen turistler, gündüzü vaktiyle Kleopatra’nın yüzdüğü kumsallarda, geceyi ise renkli sokaklarda ve mekânlarda geçirirler.

If the beach gets too hot, head to Sarpdere Canyon where you can cool off in natural cold-water pools. Even if you don’t take a dip, the canyon makes for a wonderful excursion.
Denizi sıcak bulursanız Sarpdere Kanyonu'na gidip kendinizi doğal havuzlarına atabilirsiniz. Suyu soğuktur ama girmeseniz de gidin, şahane bir kanyon gezisi yaparsınız. Gündüzü plaj ve gezi programları arasında bölüştürün.

For another break from the beach, Antalya’s more mysterious corners – Damlataş, Dim and Kadınini caves, and Pirates’ Cave in the sea – may appeal. For the more historical side of Alanya, visit Sydra, Sinek Castle, and Alaeddin Keykubad’s Alara Castle and caravanserai.
Alanya’nın gizemli köşeleri Damlataş, Dim ve Kadıini mağaraları; denizde ise içine teknelerin girdiği Korsanlar Mağarası sizi kendine çekecektir. Alanya’nın eski günlerini ararsanız Sydra’ya, Sinek Kalesi'ne, Alaeddin Keykubat’ın Alara Kalesi ve kervansarayına göz atın.


WEST COAST KEMER 

BATI YAKASI KEMER

Here you will find Kemer, a favorite destination in Antalya for thousands of years. The ancient city of Olimpos, founded 2,200 years ago, is found here. The pirate Zeniketes, who wreaked havoc on the Mediterranean coast, built a castle here – the place he described as his most precious treasure.
Antalya’nın binyıllardır en gözde olan semtlerinden birine, Kemer’e hoş geldiniz. Bu coğrafyanın güzelliğine kapılanlar 2200 yıl önce Olimpos’u kurmuş, Akdeniz sahillerinin başına bela olan korsan Zeniketes de yeryüzündeki en güzel hazine buralardır deyip kendine bir kale yapmış.

Now Kemer is enjoyed by people who anchor their luxurious yachts in the port of Phaselis, campers and naturalists alike, who come to watch sea turtles lay their eggs on Çıralı Beach.
Şimdiyse Phaselis Koyu'na lüks yatlarını bağlayanlar, kampçılar, mesireciler, Çıralı Plajı’na yumurtlamaya gelen deniz kaplumbağaları bayılıyor bu ilçeye.

When night falls, take a flashlight and go to see Yanartaş. The flame that emerges from the rocks there has (according to legend) been burning since the day Bellerophontes beat Chimera, who spread fire from his mouth and sent him deep beneath the earth.
Kemer’de bir değişiklik yapın ve pansiyon tarifesiyle ağaç evlerde konaklayın. Bir gece de el fenerinizi alıp Yanartaş’a gidin. Bellerophontes’un ağızdan alev püskürten Chimera’yı haklayıp yerin yedi kat dibine gömdüğü günden beri taşların arasından çıkarak yanmakta olan ateşi bulun.

Kemer’s beaches are attractive, but the real draw is the diving – if you don’t join a boat tour and dive in the cool waters of the hidden creeks, your vacation will be incomplete.
Kemer plajları deniz keyfiniz için ziyadesiyle davetkâr ama bir tekne turuna katılıp saklı koyların serin sularına dalmazsanız bu iş yarım kalır.
 

KUMLUCA Picture a perfect little sea surrounded on three sides by land … and visit Kumluca (a short trip from Kemer) to see it. There are many such creeks of various sizes in Antalya, but here among the pine trees, Adrasan in Kumluca is especially tranquil – its calm waters are so clear that you can see to 25 metres.
Üç tarafı karayla çevrili bir deniz düşünün ve görmek için Kemer'den Kumluca’ya doğru gidin. Antalya’da büyüklü küçüklü çokça koy ve körfez vardır ve Kumluca’da, çam ağaçları arasına sıkışan Adrasan biraz iri, epey sakindir. Ayrıca dalgasız suyu öyle berraktır ki 25 metre altta neler var, hepsini görürsünüz.

Away from the sea, there are nature tours to choose from, on foot or by bicycle – or go fishing. If you like flying, join the hang-gliders on Markiz Hill (novices fly tandem with an instructor).
Sudan çıkınca da başka eğlencelere kaptırırsınız kendinizi. Doğa burada harikadır. İster yürüyün ister bisikletle gezin. Ya da balık tutun. Uçmaya niyetlenirseniz Markiz Tepesi’nden aşağı süzülen kanatlı adamların arasına karışın (acemiler eğitmen eşliğinde uçuyor).
 

Whether you are on land or in the air, you will certainly take a lot of photos in Kumluca – other must-see sites include Rhodiapolis and İdebessos.
Havada veya karada olmanız fark etmeyecek; Kumluca’daki Rhodiapolis ve İdebessos gibi Likya kentlerde kameranızla epey vakit geçireceksiniz.
 

FİNİKE-DEMRE-KEKOVA Drive out along the Finike coast to find hidden-away beaches like Gökliman and Çağıllı. And, heading inland, you will be assailed by the scent of orange groves. If you want to see what Finike was like in the past, Limyra and Arycand will give you a flavour. Sakin bir plaj arayanlardansanız; Finike kıyılarında Gökliman, Çağıllı gibi yol üstü plajlarına uğrayıp sonra da Finike’nin portakal bahçelerinden yayılan kokuya odaklanın… Finike’nin eskileri Limyra ve Arycanda sizi bekliyor.
Next, head to Demre, also known as ‘old Myra’. Myra, visited by St. Paul, and where St. Nicholas Church was built, was one of the five centres of Christianity.
Kısa bir ziyaretten sonra Demre’ye doğru yol alın, yani eski Myra’ya. St. Paul'ün uğradığı ve St. Nicholas Kilisesi’nin kurulduğu bu topraklar, Hıristiyanlığın ilk beş merkezinden biriydi.

Now it is also known as the ‘home of Santa Claus’, and it hosts a blessing ceremony for Santa Claus every year on December 6. Ancient heritage sites near here start with the rock graves of Lycia, progressing to the Roman theatre, and then Saint Nicholas Church, a relic of Byzantium. Şimdi “Noel Baba’nın memleketi” onlarak anılan Demre’de her yıl 6 Aralık’ta Noel Baba için şükran ayini yapılıyor. Demre’deki tarihî mirasın başında Likya’nın kaya mezarları, Roma tiyatrosu ve Bizans’tan kalan Aziz Nikolaos Kilisesi gelir ama bir başka tarih hazinesi ise suyun altında yatar;

Under the water, there is another historical treasure; boat tours from Çayağzı port take you to Kekova, a sunken city beneath the water as the result of a massive earthquake.
Batık Kent. Çayağzı limanından bineceğiniz tur tekneleri sizi oraya, Kekova tarafına, şiddetli bir deprem sonucu denize gömülen şehre götürecektir.

You can make out stone stairs, amphoras and the remains of tombs and walls of building through the glass in the bottom of the tour boat. On the coast nearby are the ruins of Dolksite, which are also partly underwater.
Teknenin altındaki pencereden denize gömülmüş amforaları, lahit ve duvar kalıntılarını, kıyıda ise Dolkisthe’nin kısmen suya batmış harabelerini göreceksiniz.
 

KAŞ AND KALKAN If you’ve come this far, you should go to Kaş. The colorful and thriving underwater life makes Kaş one of the most important diving centers in Turkey.
Buraya kadar gelen Kaş’a da gider diyerek anlatmaya devam edelim… Sualtındaki hareketli ve renkli doğal hayat nedeniyle Kaş Türkiye’nin en önemli dalış merkezlerinden biridir.
 

The beauty of the water reaches the surface in Patara, home to one the longest natural beaches in the world.
Deniz tabanındaki güzellik Patara’da su yüzüne çıkar ve dünyanın en uzun kumsallarından biri olarak uzanır.

Surfers and loggerhead turtles both run down this beach towards the sea. Meanwhile some say that Kaputaş is the most beautiful beach in the area.
Bazen sörfçüler bazen de yavru caretta carettalar buradan denize doğru koşarlar. Kimileri de en güzel plajın Kaputaş olduğunu söyler.
 

Don’t limit yourself to the sea, though – go and see Kalkan, with its old Greek houses, and Uçarsu Waterfall in the Yeşilgöl (Green Lake) in the Gömbe Plateau.
Ama suya saplanıp kalmayın çünkü Kalkan’ı; oradaki eski Rum evlerini, Uçarsu Şelalesi’ni ve Gömbe Yaylası’nın Yeşilgöl’ünü de görmelisiniz.

If you can, stay in Kaş a little longer and visit Ksanthos, which is on a UNESCO World Heritage Site, as well as ruins like Kyneai, Phellos, Apollania and Aperlai.
Hatta Kaş’ta biraz daha kalıp UNESCO Dünya Mirası listesindeki Ksanthos’u, Kyneai, Phellos, Apollania, Aperlai gibi ören yerlerini de gezmelisiniz.
 

It is all covered. Not Antalya, but our space... We leave the untold part of the city to you. Discover the rest yourself and enjoy.
Yoksa buraları hakkıyla tanımış olmazsınız. Bitti. Ama biten Antalya değil bize ayrılan yer olduğundan şehrin anlatamadığımız kısmı size bırakıyoruz. Bizzat kendiniz tadını çıkarın deriz. 


http://www.skylife.com/en/2015-07/antalya-from-east-to-west
 

http://www.skylife.com/tr/2015-07/dogusuyla-batisiyla-antalya
 

0 yorum: