24 Mart 2021 Çarşamba

Law No. 6284 first part article 1-2

 LAW TO PROTECT FAMILY AND PREVENT VIOLENCE AGAINST WOMEN Law No. 6284        

 Date of Acceptance: 8/3/2012
AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN
ÖNLENMESİNE DAİR KANUN

FIRST PART
BİRİNCİ BÖLÜM

The Aim, Content, Fundamental Principles and Definitions
Amaç, Kapsam, Temel İlkeler ve Tanımlar

The Aim, Content and Fundamental Principles
Amaç, kapsam ve temel ilkeler

ARTICLE 1- (1) The aim of this law is to protect the women, the children, the family members and the victims of stalking, who have been subject to the violence or at the risk of violence, and to regulate procedures and principles with regard to the measures of preventing the violence against those people.
MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

(2) The following fundamental principles  are observed to  enforce this law and  provide necessary services:
(2) Bu Kanunun uygulanmasında ve gereken hizmetlerin sunulmasında aşağıdaki temel ilkelere uyulur:

a)  The Constitution of Republic of Turkey, the international agreements to which Turkey is a party, especially the Council of Europe Convention on Preventing and Combating Violence against Women and Domestic Violence, and other current regulations shall prevail.
a) Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, özellikle Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ve yürürlükteki diğer kanuni düzenlemeler esas alınır.

b) A fair, effective and speedy method, which is based on basic human rights, sensitive to the equality of men and women, applicable to the social state principle, is maintained in providing support and services to the victims of violence.
b) Şiddet mağdurlarına verilecek destek ve hizmetlerin sunulmasında temel insan haklarına dayalı, kadın erkek eşitliğine duyarlı, sosyal devlet ilkesine uygun, adil, etkili ve süratli bir usul izlenir.

c)  The cautionary decisions taken for the victims and perpetrators of violence are implemented with respect to human dignity and honor.
c) Şiddet mağduru ve şiddet uygulayan için alınan tedbir kararları insan onuruna yaraşır bir şekilde yerine getirilir.

ç) The special measures taken within the scope of this law to prevent the gender based violence against women and protect the women from the gender based violence cannot be interpreted as discrimination.
ç) Bu Kanun kapsamında kadınlara yönelik cinsiyete dayalı şiddeti önleyen ve kadınları cinsiyete dayalı şiddetten koruyan özel tedbirler ayrımcılık olarak yorumlanamaz.

Definitions
Tanımlar

ARTICLE 2- (1) Certain terms used in this law are defined as follows;
MADDE 2 – (1) Bu Kanunda yer alan;

a) Ministry: the Ministry of Family and Social Policies,
a) Bakanlık: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını,

b)  Domestic violence: Any physical, sexual, psychological and economical violence between the victim of violence and the perpetrator of violence and between the family members and the people who are considered as a family member whether they live or do not live in the same house.
b) Ev içi şiddet: Şiddet mağduru ve şiddet uygulayanla aynı haneyi paylaşmasa da aile veya hanede ya da aile mensubu sayılan diğer kişiler arasında meydana gelen her türlü fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddeti,

c) Judge: The judge of family court,
c) Hâkim: Aile mahkemesi hâkimini,

 
ç) Violence against women: The gender- based discrimination directed against a woman just because she is a woman or that affects women disproportionately and any attitude and behavior violating the human rights of women and defined as violence in this Law.
ç) Kadına yönelik şiddet: Kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan veya kadınları etkileyen cinsiyete dayalı bir ayrımcılık ile kadının insan hakları ihlaline yol açan ve bu Kanunda şiddet olarak tanımlanan her türlü tutum ve davranışı,

d) Violence: The acts which results or will probably result in person’s having physical, sexual, psychological and financial sufferings or pain and any physical, sexual, psychological, verbal or economical attitude and behavior which include the treat, pressure and arbitrary violation of person’s freedom as well and conducted in social, public and private space.
d) Şiddet: Kişinin, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfî engellenmesini de içeren, toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranışı,

e) Victim of violence: The person who is directly or indirectly subject to or at the risk of the attitudes and behaviors which are defined as violence in this Law and the people who are affected by violence or at the risk of being affected by violence.
e) Şiddet mağduru: Bu Kanunda şiddet olarak tanımlanan tutum ve davranışlara doğrudan ya da dolaylı olarak maruz kalan veya kalma tehlikesi bulunan kişiyi ve şiddetten etkilenen veya etkilenme tehlikesi bulunan kişileri,

f) Violence Prevention and Monitoring Centers: The centers which operate on a 7/24 basis and provide support and monitoring services in order to prevent the violence and to carry out the protective and preventive measures efficiently.
f) Şiddet önleme ve izleme merkezleri: Şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin olarak uygulanmasına yönelik destek ve izleme hizmetlerinin verildiği, çalışmalarını yedi gün yirmidört saat esası ile yürüten merkezleri,

g)  Perpetrator of violence: The people who exhibit attitudes and behaviors defined as violence in this Law or entail the risk of exhibiting them.
g) Şiddet uygulayan: Bu Kanunda şiddet olarak tanımlanan tutum ve davranışları uygulayan veya uygulama tehlikesi bulunan kişileri,

ğ) Cautionary decision: The cautionary decision taken in regard to the victims and perpetrators of violence, ex officio or upon a request, by the judge, law enforcement officers and administrative chiefs within the scope of this Law.
ğ) Tedbir kararı: Bu Kanun kapsamında, şiddet mağdurları ve şiddet uygulayanlar hakkında hâkim, kolluk görevlileri ve mülkî amirler tarafından, istem üzerine veya resen verilecek tedbir kararlarını,ifade eder.
Links

English
https://www.ilo.org/global/topics/hiv-aids/legislation/WCMS_235174/lang--en/index.htm
Türkçe:
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=6284&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5


0 yorum: