21 Kasım 2017 Salı

Aborigines protest violence outside Australia's Parliament House

Aborigines protest violence outside Australia's Parliament House

Aborijinler Avustralya Parlamentosu Binası Dışındaki Şiddet Protesto Edildi

Traditional traditional dancers with clap sticks and lanterns painted with clay and bauza faces came to the Parliamentary Building from far north Australia on Monday to draw attention to the widespread domestic violence in Outback indigenous communities.
Claba ve bauza yüzleri ile boyanmış clap stick'ler ve fenerlerle geleneksel geleneksel dansçılar, Outback yerli topluluklarındaki yaygın aile içi şiddete dikkat çekmek için Pazartesi günü uzak Avustralya'dan Avustralya Parlamento Binası'na geldi.

Many of the Rirratjingu flew 2,900 kilometers (1,800 miles) from Yirrkala in the North Zone to make a ceremony at the front gate of the Parliament, and in their communities called for national action against domestic violence.
Rirratjingu'un çoğu Kuzey Bölgesindeki Yirrkala'dan 2.800 kilometre (1.800 mil) uçarak Parlamentonun ön kapısında bir tören düzenledi ve topluluklarında ev içi şiddete karşı ulusal eylem çağrısı yapıldı.

"We see domestic violence in the indigenous communities on a terrible scale and are obliged to all people like community leaders, political leaders and businesses," said Rirratjingu aged Bakakumu Marika.
Bakırköy Marika, "Yerel topluluklarda şiddet görüyoruz korkunç bir ölçekte ve toplum liderleri, siyasi liderler ve işletmeler gibi tüm insanlara yükümlü" dedi.

Prime Minister Malcolm Turnbull attributed his weapons as a sign of solidarity against domestic violence, while parliamentary members of various parties, including opposition leader Bill Shorten, watched the ceremony.Başbakan Malcolm Turnbull silahlarını ev içi şiddete karşı dayanışma işareti olarak atarken, muhalefet lideri Bill Shorten de dahil olmak üzere çeşitli partilerin meclis üyeleri töreni izledi.

Turnbull later agreed that a decision in parliament, violence against women, is a national matter that needs to be answered entirely by society. Rirratjingu people watched the public gallery.
Turnbull daha sonra parlamentodaki bir kararın, kadına yönelik şiddetin toplum tarafından tamamen cevaplanması gereken bir ulusal meseledir. Rirratjingu halk galerisini izledi.

"Your dance is stronger than the words we can talk about here," Turnbull said. "You use your power to stop this violence."
Turnbull "Dansınız burada konuşabileceğimiz kelimelerden daha güçlü" dedi. "Bu şiddeti durdurmak için gücünüzü kullanın."

"You are using our duty to show respect for women, and we thank you, to convey the power of your dance, your tradition and your culture, our need," he said.
"Kadınlara saygıyı göstermek için görevimizi yerine getiriyorsun ve dansın, gelenek ve kültürün, ihtiyacımızın gücünü ifade etmek için teşekkür ediyoruz" dedi.

Turnbull said domestic women were 34 times more violent than other Australian women. Indigenous women said they were hospitalized 30 times more at home than other Australian women.
Turnbull, yerli kadınların diğer Avustralyalı kadınlardan 34 kat daha şiddetli olduğunu söyledi. Yerli kadınlar evde diğer Avustralyalı kadınlardan 30 kat daha fazla hastaneye kaldırıldığını söyledi.

"We can do it and we have to do better," Turnbull said.
Turnbull "Yapabiliriz ve daha iyi yapmak zorundayız" dedi.

Turnburn stated that aboriginal communities around Yirrkala have reduced domestic violence by 29 percent in a single year with programs aimed at respecting women.
Turnburn, Yirrkala'daki aborijin cemaatlerin kadınlara saygı duymayı amaçlayan programlarla evde şiddeti tek bir yılda yüzde 29 oranında azalttığını söyledi.

http://www.dailysabah.com/world/2016/11/28/aborigines-protest-violence-outside-australias-parliament-house

0 yorum: