17 Şubat 2017 Cuma

İzmir, Pearl of the Aegean

İzmir Ege'nin incisi
“Beautiful İzmir”, the birthplace of the noted epic bard Homer, is a momentous tourism, arts, culture, trade and industrial center.     
 Ege’nin İncisi İzmir: Ünlü destan yazarı Anadolulu Homer’in doğum yeri olan “Güzel İzmir”, önemli bir turizm, sanat, kültür, ticaret ve sanayi merkezidir.

The very first settlement in İzmir is Bayraklı (3,000 B.C.). The city came under the influence of the Hittite state after 1,500 B.C.. Alexander the Great constructed a citadel, which still exists, in Kadifekale, and rearranged the city on the slopes of Kadifekale in the 4th century B.C. The city gained prominence during Roman times and came under Ottoman rule after the period of Byzantine domination.
İzmir’in ilk yerleşim merkezinin adı Bayraklı’dır (MÖ 3000). Kent, MÖ 1500’lü yıllardan sonra Hitit Devleti’nin etkisi altına girmiş; MÖ 4. yüzyılda Büyük İskender, Kadifekale’de bugün hâlâ var olan kaleyi inşa ettirerek, şehri Kadifekale etekle-rinde yeniden yapılandırmıştır. Roma İmparatorluğu döne-minde önem kazanan kentte, Bizans döneminden sonra Osmanlı egemenliği başlamıştır.

 İzmir, liberated from Greek occupation on September 9th, 1922 in the National War of Independence, soon became the third largest city in Turkey.
 Kurtuluş Savaşı ile birlikte 9 Eylül 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtarılan İzmir, kısa zamanda Türkiye’nin üçüncü büyük kenti konumuna gelmiştir.     

İzmir is known for one of the most praised festival in Turkey, the International İzmir Festival. In the Culture Park, which is situated in the center of the town, the most popular İzmir International Fair is also held every year.
İzmir, Türkiye’nin en etkin festivallerinden olan Uluslararası İzmir Festivali ile tanınmaktadır. Kentin merkezinde yer alan Kültürpark’ta ise her yıl büyük ilgi gören Uluslararası İzmir Fuarı düzenlenmektedir.

Çeşme is among İzmir’s most beautiful and Turkey’s most popular holiday resorts. The Urla Quay and Çeşmealtı are known  for  their  beautiful  beaches  and islands. 
Çeşme; İzmir’in en güzel, Türkiye’nin en ünlü tatil yöreleri arasındadır. Urla İskelesi ve Çeşmealtı, güzel plajları ve adaları ile tanınır.

Balıklıova is noted for its fresh fish, and Mordoğan and Karaburun for their untouched shores and beaches as well as for the beauty of their winter months when narcissuses and hyacinths grow in the mountains.
 Balıklıova taze balıkları; Mordoğan ve Karaburun bakir, el değmemiş sahilleri, kış ayları da dağlarında yetişen nergis ve sümbülleri ile ünlüdür.

 

The magnificent Çeşme Citadel was constructed by the Ottomans in the 16th century. 
Görkemli Çeşme Kalesi 16. yüzyılda Osmanlılar tarafından yaptırılmıştır.

The Sultan Süleyman the Magnificent Caravanserai nearby has been restored and converted into a hotel, and it also dates back to the 16th century. An International Song Contest is also held in Çeşme every year.
Kalenin yanında yer alan ve restore edilerek otel hâline getirilen Kanuni Sultan Süleyman Kervansarayı da 16. yüzyıla aittir. Yatçılığın geliştiği ilçede her yıl uluslararası şarkı yarışması düzenlenmektedir.

Close to Çeşme is Ilıca, a developed thermal spring center. The hot springs in the sea are unmatched anywhere in the world, more than 250 of them in Ilıca Bay alone.
Çeşme yakınlarında bulunan Ilıca, gelişmiş bir termal merkezdir. Denizin içinde dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen ılıca kaynakları bulunur. Yalnızca Ilıca Koyu’nda 250’nin üzerinde sıcak su kaynağı belirlenmiştir.


Sığacık in the south of the Çeşme Peninsula is an important yachting  center.  There  are  many  beautiful  bays  around,each with distinct beauty.
Çeşme Yarımadası’nın güneyindeki Sığacık, önemli bir yatçılık merkezidir. Çevresinde birbirinden güzel koylar uzanır.

Close by Sığacık are the ancient cities of Teos, the faith center of the wine god Dionysus, and Claros, where the Temple of Apollo is located. Gümüldür, known for its beaches southeast of Sığacık, is a prominent tourist resort.    
 Sığacık yakınlarında Şarap Tanrısı Diyonisos’un inanç merkezi olan Teos ile Apollo Mabedi’nin bulunduğu Claros Antik Kenti yer alır. Sığacık’ın güneydoğusundaki plajları ile tanınan Gümüldür ise önemli bir turizm beldesidir.


 Foça (Phocaea), an important trading center in ancient times, is another favorite holiday resort north of İzmir. The Phocaeans, who were noted for their seamanship, are known for having established trading colonies in various places around the Mediterranean.
Antik dünyanın önemli ticaret merkezlerinden biri olan Foça, İzmir’in kuzeyinde bulunan bir diğer gözde tatil beldesidir. Denizcilikle ünlü olan Foçalıların, Akdeniz’in çeşitli yerlerinde ticaret kolonileri kurdukları bilinmektedir.


Bergama (Pergamum) is well-known not only in Turkey, but also all over the world. In the west of the town, a very important center of culture, arts and medicine in ancient times, is one of the oldest and largest hospitals in history, the Asclepion.
Bergama yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın da yakından tanıdığı bir ilçedir. Eski çağlarda büyük bir kültür, sanat ve tıp merkezi olan ilçenin batısında, tarihin en eski ve en büyük hastanelerinden biri olan Asklepion yer alır.

At the entrance of the hospital, constructed in the name of Aesculapius, the god of health, there are reliefs of the snake which symbolized the god and eventually became the symbol of medical science.
Sağlık Tanrısı Asclepios adına yaptırılan hastane girişinde, onun sembolü olan ve daha sonra da tıp biliminin sembolü hâline gelen yılan rölyefleri bulunmaktadır.

Galen of Pergamum, the noted medical scientist, practiced in this hospital. The most important architectural monuments of the district where parchment paper was invented are to be found on the Acropolis.
Bergamalı ünlü tıp âlimi Galen burada görev yapmıştır. Parşömen kağıdının ilk icat edildiği yer olan ilçenin en önemli mimari anıtları akropol üzerinde yer alır.

Here one may see the library, famed for its 200 thousand books, the temples of Athena and Trajan besides the steepest amphitheater in the world, and the foundations of the Altar of Zeus, one of the artistic wonders of the world. (The altar itself is now in the Pergamum Museum in Berlin.)
200 bin kitabıyla ünlü kütüphane, Athena ve Trojan mabetleri, dünyanın en dik tiyatrosu ve dünya sanat harikaları arasında bulunan Zeus Sunağı’nın temeli burada bulunmaktadır. (Bugün bu muhteşem sunak tümüyle Berlin Bergama Müzesi’ndedir.)
Kaynak:Türkiye Tanıtım kitapçığı 2011

0 yorum: