26 Ekim 2016 Çarşamba

The Kaletepe valley


In the foothills of GÖLLÜ MOUNTAIN, one of the largest volcanoes in Central Anatolia, at an altitude of approximately 1600m above sea-level, is found the KALETEPE VALLEY.
Orta Anadolunun en büyük yanardağla­rından biri olan GÖLLÜ DAĞ’ ın eteklerinde, denizden yaklaşık 1600 metre yükseklikte bulunan KALETEPE DERESİ’ dir.


Volcanic activity in the region brought about the emergence of natural glass obsidian that prehistoric communities used to make tools.
Bölgedeki volkanik etkinlikler, tarih öncesi topluluk­ların aletlerini yaptığı bir doğal cam olan obsidiyenin ortaya çıkmasını sağlamıştır..


The arc­haeological layers here includes proof of various human establishments of which the most recent dates back 160,000 years.
Buradaki arkeolojik tabakalanma, en ye­nileri 160 bin yıldan daha öncesine tarihle-nen değişik insan yerleşimlerine ait kanıtlar içermektedir.


This Paleolithic Age stratifcation covering such a long period of time has huge significance not only for Central Anatolia but for the whole of Turkey, the near East and, moreover, East Europe.
Sadece Orta Anadolu değil, tüm Türkiye, Yakındoğu ve hatta Doğu Av­rupa için de bu kadar uzun bir süreyi içe­ren Paleolitik Çağ tabakalanması büyük bir önem taşımaktadır


As a refection of the evolution of Acheul culture this stra-tifcation is unparalleled in Anatolia. Still being excavated this open air discovery is one of Turkeys most important Paleo­lithic Age settlements and the Anatolian Peninsulas best insight into the question of early housing; and thus far a unique fnd.
Acheul kültürünün evri­mini yansıtan bu tabakalanma Anadolu için eşsizdir. Hâlâ kazılmakta olan bu açık hava buluntu yeri, Türkiye’nin en önemli Paleo-litik Çağ yerleşimlerinden biri ve Anadolu yarımadasının ilk iskânıyla ilgili sorulara ya­nıt verebilecek, şimdilik bilinen tek buluntu yeridir.


The Kaletepe Valley Paleolithic Age excavations are being undertaken jointly by the Prehistoric Science Branch of Istan­bul University and Mission de Préhistoire Anatolien (French Ministry of the Exteri­or) and by Kömürcü-Kaletepe Obsidian Workshop Excavation Project.
Kaletepe Deresi Paleolitik Çağ ka­zıları, İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı ve Mission de Préhistoire Anato-lien (Fransa Dışişleri Bakanlığı) işbirliği ile Kömürcü-Kaletepe Obsidiyen Atölyesi Kazı Projesi kapsamında yürütülmektedir.


During the ongoing Paleolithic Age studies there was found, in the year 2000, a Neolothic Age Obsidian workshop that has been named Kaletepe Valley 3. Prof. Dr. Nur Balkan Atlı of Istanbul University and the directorate of the Niğde Museum is continuing to pro­vide scholarly information on the Obsidi­an volcanic glass workshop excavation at Kaletepe that goes back to 600 thousand years before the present day.
Pale-olitik Çağ çalışmalarının sürdürüldüğü ve Kaletepe Deresi 3 olarak adlandırılan Ple­istosen tabakalanması, 2000 yılında Neoli­tik Çağ Obsidiyen atölyesi kazıları sırasında keşfedilmiştir. Günümüzden 600 bin yıl öncesine kadar giden Kaletepe, Obsidiyen volkanik cam atölyesi kazısı Niğde Müzesi başkanlığında İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nur Balkan Atlı’nın bilimsel danış­manlığında sürdürülmektedir.
Kapadokya Niğde (pdf)

0 yorum: