12 Aralık 2012 Çarşamba

Sermayenin coğrafyası: yayılan sermayenin daralan mekanları


Summary:
This research aims to examine the spatial character of capitalism. In order to overcome its systemic crisis in the short run and reproduce its own existence, capitalism reorganises spaces. 

 Each model of capital accumulation has its own particular spatial organisation, both national and international. 
 Özet : Bu tez çalışmasında araştırılan konu kapitalizmin mekansallık özelliğidir. Buna göre kapitalizm, kısa vadede krizlerini önleyebilmek ve kendi varlığını sürdürebilmek için mekanları dönüştürür. Mekanların düzenlenmesi, sermaye birikiminin özgül gereksinimleri doğrultusunda olur. Her birikim modelinin kendisine uygun bir ulusal ve uluslararası mekansal düzenlemesi vardır.

When the model gets into crisis, the corresponding spatial organisation also transforms. However, the upcoming organisation is not being established on the air, but on the inherited centuries long historical evolution of capitalism and its geography. 
 Birikim süreci krize girdiği zaman bu mekansal düzenleme de dönüşür. Ancak takip eden yeni düzenleme eskisinden tamamen farklı bir yapı sergilemez. Daha ziyade, mekansal düzenlemeler devraldıkları tarihsel formlar ve yapılar açısından kimi süreklilikler gösterirler.
 

Therefore, particular geographies of accumulation models show continuity in their critical characteristics. Capitalism can escape its own contradictions only through moving on spaces. The movement of capital occurs in two ways: geographical extension and intensification. 
 Böylece kapitalizm kendisini yeniden üretirken, mekanları da yeniden üretmiş olur.Mekanların düzenlemesi, sermayenin ikili hareketi çerçevesinde ele alınmış ve çalışmanın her basamağında bu ikili yapının varlığı ve evrimi gösterilmeye çalışılmıştır. Bu ikili hareket, sermayenin mekansal yayılması ve yoğunlaşmasıdır.
 

These dual movements influence each other. The more capital extents, the more it intensifies in a particular space; and the more capital intensifies, the more it needs to extent its geography. 
 Bu ikili dinamik birbirlerine zıt, çelişik değildir; aksine birbirlerini doğururlar. Sermaye ne kadar çok yayılırsa o kadar çok yoğunlaşır ve ne kadar fazla yoğunlaşırsa o kadar geniş alana yayılma ihtiyacı içindedir.

After analysing the movement of capital theoretically, how these dual movements reorganise spaces in the flexible accumulation model is dealt with its social consequences. 
 Sermayenin mekansal hareketinin kuramsal olarak incelenmesi, bu ikili yapının nasıl bileşik bir şekilde geliştiğini göstermektedir.  
Bir sonraki aşamada sermayenin ikili hareketinin mekanları esnek birikim döneminde nasıl düzenlendiği, sonuçları ile birlikte açıklanmıştır. Kapitalizmin mekansallık özelliğinin niteliğini mekanların eşitsiz ve bileşik gelişimi ya da çevre/merkez oluşumu oluşturmaktadır.

The characteristic of the spatiality of capitalism is uneven development, in other words, the formation of centres and peripheries. On the basis of uneven development lie the private appropriation of land and other means of production, which transformed labour into wage-labour. 
 Kapitalizmin mekanları eşitsiz ve bileşik gelişimin mekanlarıdır. Bu eşitsiz ve bileşik gelişimin kökeninde emeğin ücretli-emek olması yatar.

The unevenness that is derived form property relations shows itself within and between nation states. The further extension and intensification of capital in spaces narrow down the scale of uneven development of capitalism.
 Mülkiyet ilişkilerinden türeyen eşitsizlik, kendisini hem devletler içinde, hem de devletler arası sistemde gösterir. Sermayenin mekan üzerinde daha fazla yayılması ve yoğunlaşması, eşitsiz ve bileşik gelişimin ölçeğinin de giderek küçülmesi yönündedir.
 

AYŞEGÜL KARS (Yazar)
TÜLİN ÖNGEN (Tez Danışmanı)




0 yorum: