21 Mart 2012 Çarşamba

US report criticizes Turkey on religious rights

 US report criticizes Turkey on religious rights

WASHINGTON (AP) — An annual U.S. government report is adding U.S. ally Turkey as well as Tajikistan to a list of the worst violators of religious rights.

WASHINGTON (AA) - Yıllık bir ABD hükümet raporunda dini hakları en kötü ihlal edenlere bir listesini yanı Tacikistan gibi ABD müttefiki Türkiye ekliyor.
violator: bozan kimse, ihlâl eden kimse,

The report to be released Tuesday by the U.S. Commission on International Religious Freedom cites Turkey for “systematic and egregious limitations” on religious liberty. Turkey and Tajikistan are among a total of 16 nations listed by the commission as countries of particular concern.


Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu, ABD tarafından Salı yayınlanacak raporu dini özgürlük üzerindeki "sistematik ve korkunç sınırlamalar" için Türkiye'de değinir. Türkiye ve Tacikistan özellikle endişe ülke olarak komisyon tarafından listelenen 16 ülke toplam arasındadır. Washington, Mamik Tan ile Türk Büyükelçisi haksız olarak komisyonun eylemi reddetti.
systematic and egregious limitations:sistematik ve korkunç sınırlamalar

The Turkish ambassador to Washington, Mamik Tan, dismissed the commission’s action as unjustified.
Mamik Washington, Mamik Tan ile Türk Büyükelçisi haksız olarak komisyonun eylemi reddetti.
dismiss: reddetmek (dava)
 
“Any unbiased eye will immediately realize that that’s not where Turkey belongs in the USCIRF annual report,” Tan told The Associated Press.
"Herhangi bir tarafsız gözle hemen Türkiye'nin USCIRF yıllık raporunda ait olduğu anlamına gelmiyor fark edecek," Tan Associated Press söy"Herhangi bir tarafsız gözle hemen Türkiye'nin USCIRF yıllık raporunda ait olduğu anlamına gelmiyor fark edecek," Tan Associated Press söyledi. ledi.


unbiased. tarafsız 
immediately: hemen, derhal, 
annual report:yıllık rapor

He said the Turkish government began action last year to restore impounded goods to non-Muslim foundations. “The categorization of Turkey as a ‘country of particular concern’ is naturally unexpected as much as it is unfair,” Tan said.
O, Türk hükümeti gayrimüslim vakıflara biriktirilmiş mallar geri yüklemek için geçen yıl harekete geçtiğini söyledi. "Bir" özellikle endişe ülkesi "olarak Türkiye'nin kategorize haksız olduğu kadar doğal beklenmedik," Tan dedi.
impounded:s. kuşatılmış, kapatılmış, hapsedilmiş; el konulmuş, tutulmuş, haczedilmiş
foundation: esas, temel, alt yapı; tesis, kuruluş;

unfair:s. haksız, hileli, insafsız, taraflı

Among other problems, the report criticizes Turkey for regulating non-Muslim groups by restricting how they can train clergy, offer education and own their places of worship.
Diğer sorunlar arasında, raporda bunlar, din adamları yetiştirmek eğitim sunmak ve ibadet yerlerine sahip nasıl kısıtlayarak Müslüman olmayan gruplar düzenleyen Türkiye eleştiriyor.


restricting:kisitlayarak 
clergy:rahip sınıfı 

Congress established the commission in 1998 to compile the reports for use by the president, the secretary of state, and lawmakers. Aside from Turkey and Tajikistan, the report also listed: Myanmar, North Korea, Egypt, Eritrea, Iran, Iraq, Nigeria, Pakistan, China, Saudi Arabia, Sudan, Turkmenistan, Uzbekistan and Vietnam.
Kongre başkanı, devlet bakanı ve milletvekilleri tarafından kullanım için raporlar derlemek için 1998 yılında komisyon kurdu. Yanı sıra Türkiye ve Tacikistan, raporda listelenen: Myanmar, Kuzey Kore, Mısır, Eritre, İran, Irak, Nijerya, Pakistan, Çin, Suudi Arabistan, Sudan, Türkmenistan, Özbekistan ve Vietnam.


compile:f. derlemek, toplamak, telif etmek,

While the commission recommends action the U.S. government should take to encourage improvements in religious freedom in the various countries, the State Department usually narrows down the list to a smaller group it cites for particular concern in its own annual report on religious freedom. Those countries can be subject to sanctions.
Komisyon eylem tavsiye ederken, ABD hükümetinin çeşitli ülkelerde din özgürlüğü iyileştirilmesini teşvik etmek için alması gereken Dışişleri Bakanlığı, genellikle dini özgürlüklerin kendi yıllık raporunda özellikle endişe değinir daha küçük bir grup için liste daraltır. Bu ülkeler yaptırımlara tabi olabilir.


religious freedom:din özgürlüğü


As a NATO ally, Turkey stands out among the other countries cited by the commission and is unlikely to incur repercussions from the U.S. government. Indeed, the report seems at odds with the State Department’s assessment of Turkey. 
 Bir NATO müttefiki olarak Türkiye, komisyon tarafından belirtilen diğer ülkeler arasında öne çıkıyor ve ABD hükümetinden yankıları oluşması olası değildir. Nitekim raporun Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın değerlendirmesi ile oran görünüyor.
cited:s. alıntı; referans gösterilen 
odds:olasılık  
repercussions:i. tepki, yan etki, yankı 
State Department:Dış işleri bakanlığı
assessment: vergilendirme, değerlendirme

When the department released its report last year, U.S. Secretary of State Hillary Rodham Clinton praised Turkey for taking “serious steps to improve the climate for religious tolerance.”
Bölümün geçen yıl da bir rapor yayınlamış zaman, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, dini hoşgörü ortamını geliştirmek için "ciddi adımlar atılması için Türkiye'yi övdü.
released:serbest birakilmis
religious tolerance:dini hoşgörü

“Any unbiased eye will immediately realize that that’s not where Turkey belongs in the USCIRF annual report,” Tan told The Associated Press.
"Herhangi bir tarafsız gözle hemen Türkiye'nin USCIRF yıllık raporunda ait olduğu anlamına gelmiyor fark edecek," Tan Associated Press söy"Herhangi bir tarafsız gözle hemen Türkiye'nin USCIRF yıllık raporunda ait olduğu anlamına gelmiyor fark edecek," Tan Associated Press söyledi. ledi.


unbiased: tarafsız 
immediately: hemen, derhal,
annual report:yıllık rapor

http://www.turkishnews.com/en/content/2012/03/20/us-report-criticizes-turkey-on-religious-rights/

0 yorum: