31 Mart 2012 Cumartesi

Foreign Language, Gramer Teaching, Foreign Language Teaching Methods and Approaches

This research has been carried out to find out how much grammar should be taught to learners according to foreign language teaching methods and approaches, and to present the most suitable grammar teaching model in teaching English as a foreign language.
Özet Bu arastırma, yabancı dil ögretim yöntemlerine göre dilbilgisinin sınıfiçinde ögrencilere ne oranda verilmesi gerektigini saptamak ve ingilizcenin yabancı dil olarak ögretiminde en uygun dilbilgisi ögretme modelini ortaya koymak için yapılmıstır.

The first chapter introduces the problem, background, aim, significance, scope and limitations of the study to provide both a brief rationale and necessary background for the study.In the second chapter, a review of the literature relevant to the subjectis presented in three major sections as ‘Foreign Language Teaching and the History of Foreign Language Teaching’, ‘Foreign Language Teaching Methods and Approaches’, ‘Grammar and Grammar Teaching and General Views on Grammar Teaching’.
Birinci bölüm arastırmanın özet ve gerekli mantık temelini saglamak amacıyla arastırmanın problemini, problemin dayandıgı temel noktalarını, amacını ve önemini, kapsamını ve sınırlılıklarını ortaya koymaktadır.ikinci bölümde arastırmanın konusuyla ilgili alanyazını ‘Yabancı DilÖgretimi ve Yabancı Dil Ögretiminin Tarihçesi', ‘Yabancı Dil Ögretimi Yöntemleri ve Yaklasımları' ve ‘Dilbilgisi ve Dilbilgisinin Ögretimi ile Dilbilgisi ÖgretimineYönelik Genel Görüsler' olmak üzere üç ana bölümde sunulmaktadır.

In the third chapter, the subjects, the methodology, in which instruments and the data collection procedures are portrayed, and the data analysis, in whichfindings and comments are made available are discussed.
Üçüncübölümde, denekler, veri toplama araçları ve veri toplama sürecinin anlatıldıgı yöntem bölümü ve bulguların ve yorumların ortaya konuldugu veri inceleme bölümü ele alınmaktadır.

Tha data analysis has been conducted both numerically and graphically and the results have been evaluated and interpreted in a descriptive manner.In the fourth chapter, the aspects of Foreign Language Teaching Methods and Approaches are analyzed comparatively and a suggestion for teaching grammar in a language class is presented.
Veri çözümlemesi grafiksel ve sayısal biçimde yapılmıs ve arastırmasonuçları da betimsel bir tarzda degerlendirilmis ve yorumlanmıstır.Dördüncü bölümde, Yabancı Dil Ögretim Yöntem ve Yaklasımlarının dilbilgisi ögretimine yönelik görüsleri karsılastırmalı olarak incelenmekte ve yabancı dil sınıfı içerisinde dilbilgisi ögretimine yönelik bir öneri sunulmaktadır.

The fifth chapter contains a brief resume ofthe research and offers a suggestion derived from the results of the research. The questionnaire applied to the teachers is presented in the Appendix.

 Besinci bölüm, arastırmanın kısa bir özetini ve arastırma sonuçlarından elde edilen önerileri kapsamaktadır. Ögretmenlere uygulanan anket Ekte bulunmaktadır.

EDEN, HALİM (Yazar),
 http://acikarsiv.ankara.edu.tr/browse/1931/2597.pdf

0 yorum: