12 Ocak 2015 Pazartesi

OVERVIEW

OVERVIEW
SUNUŞ
Located at Cappadocia region in the southeast of Inner Anatolia, Niğde is a historic and touristic city. Archeological artifacts from the scientifc excavations carried out in the region have shown that Niğde’s history dates back to 800.000 BC.
Tarih ve turizm kenti Niğde; ülkemizin İç Anadolu Bölgesi’nin güneydoğusunda, Kapadokya yöresinde bulunmaktadır. Yapılan bilimsel kazılar sonucu ortaya çıkartılan arkeolojik buluntular, bu tarihi kentin kuruluşunun 800 binli yıllara kadar uzandığını ortaya koymaktadır.

It is possible to see the traces of all ages and cultures in this beautiful city which has a history of thousands of years. The inscription in the Andaval Church in the antique village of Aktaş near Niğde is dated 8th BC and in the inscription the Hittite hieroglyph was used. In this inscription, Niğde is referred as NAHİTİYE. 
Binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip olan bu güzel kentte tüm dönemlerin ve kültürlerin izlerine rastlamak mümkündür. Niğde yakınlarındaki Eski Aktaş köyü Andaval Kilisesinde bulunan ve M.Ö. 8. yüzyıla tarihlenen kitabe Hitit hiyeroglifyle yazılmıştır. Bu kitabede Niğde’den “NAHİTİYA” diye söz edilmektedir.

The roman pool and aqueducts from the Roman Period display the captivating capacity of the period in architecture and art in the city culture. Another cultural value dated 8th-12th century is the Monastery of Gümüşler.
Roma döneminden günümüze ulaşan Roma Havuzu ve su kemerleri kent kültüründeki dönemin mimari ve sanattaki büyüleyici gücünü ortaya koymaktadır. Yine 8. ve 12 yüzyıllara tarihlenen Gümüşler Manastırı da önemli bir kültür varlığıdır.

Niğde and its neighbouring districts were under the control of Seljuks in the 11th century. The Niğde Castle which was shaped and the mosques,moslem seminary,tomb and the other historic buildings built in this period are of great importance in terms of art and architecture. Today, Turkish nation is proud of the historic works of Seljuk craftsmen who gave life to the stone with their skilful hands.
Niğde ve çevresi 11. yüzyıldan itibaren Selçuklu Türklerinin idaresine geçmiştir. Bu dönemde esas şeklini alan Niğde Kalesi ve inşa edilen camii, medrese, türbe ve diğer tarihi yapılar mimari ve sanatsal açıdan büyük önem taşımaktadır. Taşa maharetli elleriyle ruh katan Selçuklu ustalarından günümüze ulaşan tarihi eserler bugün Türk milletinin övünç kaynağıdır.

Historic works of the Ottoman period and the other artistic works in Niğde have been built just like an embroidery in accordance with the texture of the city. 
  Niğde’de Osmanlı döneminden günümüze ulaşan tarihi eserler diğer sanatsal eserler ile birlikte kent dokusuna adeta bir nakış gibi işlenmiştir.

Located in the province of Ulukışla the 17th century Ottoman work Mehmet Pasha Complex has provided inspiration for “the walls of inn” by Faruk Nafız Çamlıbel, eminent Turkish poet.
 Ulukışla ilçesinde bulunan 17. yüzyıl Osmanlı eseri Mehmet Paşa Külliyesi Türk edebiyatının tanınmış şairlerinden Faruk Nafz ÇAMLIBEL’in “Han Duvarları” adlı şiirinin ilham kaynağıdır.

 The city of Niğde is also famous for its hot thermals. In addition, this historic city,due to its well known Aladağ and Bolkar mountains, is the centre of mountaineering and outdoor sports. 
 Niğde ili termal kaynaklarıyla da ünlü bir yapıya sahiptir. Ayrıca bu tarihi kent, dünyaca tanınıp bilinen Aladağ ve Bolkar dağlarından dolayı dağcılık ve doğa sporlarının da merkezidir.

Another point to be highlighted is that a considerable amount of apple and potato consumed in our country is grown in this city.
Niğde’nin bir başka özelliği de ülkemizde tüketilen elma ve patatesin önemli bir bölümünün bu kentte üretilmiş olmasıdır.


Beeing one of oldest settlements in the world, Niğde is also famous for its hand-knotted carpets. Having its own characteristics in terms of pattern and colours,valuable hand-knotted carpets of Niğde can be easily sold in most parts of the world.

Dünyanın en eski yerleşim alanlarından biri olan Niğde, el dokuma halıları ile de ünlü bir kenttir. Desen ve renk özellikleri bakımından özgün bir yapıya sahip sanatsal değeri yüksek Niğde el dokuma halıları, dünyanın birçok yerinde kolaylıkla alıcı bulmaktadır.

Home to many historical remains and museums, Niğde, Situated in Cappadocia, is defnitely worth a visit.Kapadokya bölgesinde bulunan ve bünyesinde birçok eseri barındıran müzeler kenti Niğde’yi mutlaka ziyaret ediniz.
Âlim BARUT Governor of Niğde
Âlim BARUT Niğde Valisi

Kaynak:
   Kapadokya Niğde.pdf 9892

0 yorum: