9 Ocak 2015 Cuma

Kapadokya Niğde



Niğde Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan bu kitapçıkta  tarihi onbin yıl öncesine dayanan Niğde ilinin zengin doğal güzellikleri ve tarihi özellikleri anlatılıyor.
FOREWORD
SUNUŞ
Nigde city has witnessed thousands of years of world history and urbanization, starting from ten thousand years back. With historical heritage, natural beauties and thermal springs, Niğde city is one of the most important tourism centres in the Cappadocia region of the country.
Tarihin binlerce yıllık sürecine tanıklık eden ve yerleşik yaşamı günümüzden onbin yıl öncesine kadar uzanan Niğde ili, tarihi değerleri , doğal güzellikleri , termal kaynakları ile ülkemizin Ka-padokya bölgesinde bulunan önemli bir turizm merkezidir.

The inscription in the Andaval Church, written in Hittite hieroglyph, in the antique village of Aktaş near Niğde is dated C8th BC. In this inscription, Niğde is referred to as NAHİTIYA. 
Niğde yakınlarındaki eski Aktaş köyü Andaval kilisesinde bulunan ve M.Ö. 8.yüzyıla tarihlenen kitabe Hitit hiyeroglifyle yazılmıştır.Bu kitabede Niğde’den NANİTİYA diye söz edilmektedir. 

The roman pool and aqueducts from the Roman Period display the captivating capacity of the period in architecture and art in the city culture. Another cultural treasure dated 8th- 12th century is the Monastery of Gümüşler.
Roma döneminden günümüze ulaşan Roma havuzu ve su ke¬merleri kent kültüründeki dönemin mimari ve sanattaki büyüleyi¬ci gücünü ortaya koymakladır. Yine 8. ve 12 yüzyıllara tarihlenen Gümüşler manastırı da önemli bir kültür varlığıdır,
Niğde and its neighbouring districts were under the control of the Seljuks in the 11th century. The Niğde Castle, the mosques, muslim seminary, tombs and the other historic buildings built in this period are of great importance in terms of art and architecture. 
Niğde ve çevresi 11 .yüzyıldan itibaren Selçuklu Türklerinin idaresine geçmiştir. Bu dönemde esas şeklini alan Niğde kalesi ve inşa edilen camii, medrese, türbe ve diğer tarihi yapılar mimari ve sanatsal açıdan büyük önem taşımaktadır.
Today, the Turkish nation is proud of the historic works of the Seljuk craftsmen who gave life to stone with their skillful hands.
 Taşa maharetli elleriyle bir ruh katan Selçuklu ustalarından günümüze ulaşan tarihi eserler bugün Türk milletinin övünç kaynağıdır.
Historic works of the Ottoman period and the other artistic works in Niğde have been built like an embroidery in harmony with the texture of the city.
Niğde de Osmanlı döneminden günümüze ulaşan tarihi eserler diğer sanatsal eserler ile birlikte kent dokusuna adeta bir nakış gibi İşlenmiştir.

The city of Niğde is also famous for its hot thermals. In addition, this historic city, due to its well known Aladağ and Bolkar mountains, is the centre of mountaineering and outdoor sports. Agrıculture and anımal husbandry are important source of income for the Niğde province.
Niğde ili termal kaynaklarıyla da ünlü bir yapıya sahiptir. Ayrıca bu tarihi kent. dünyaca tanınıp bilinen Aladağ ve Bolkar dağlarından dolayı dağcılık ve doğa spotlarının da merkezi olmuştur. Tarım ve hayvancılık Niğde için önemli bir geçim kaynağıdır.
 Another point to be highlighted is that a considerable amount of the apples, potatoes and cabbage consumed in our country is grown in this city. 
Niğde’nin bir başka özelliği de ülkemizde tüketilen elma , patates ve lahananın önemli bir bölümünün bu kentte üretilmiş olmasıdır.
Being one of oldest settlements in the world, Niğde is also famous for its hand-weaved carpets. Having its own characteristics in terms of pattern and colours, valuable hand-weaved carpets of Niğde can be easily sold and found in most parts of the world.
Dünyanın en eski yerleşim alanlarından biri olan Niğde, el dokuma halıları ile de ünlü bir kenttir. Desen ve renk özellikleri bakımından özgün bir yapıya sahip sanatsal değeri yüksek Niğ¬de el dokuma halıları, dünyanın birçok yerinde kolaylıkla alıcı bulmaktadır.
This historic city, which has brought up persons who believe in the strength of art, has been signing on new projects daily. And I strongly believe that everyone will speak highly of Niğde as an example city which has completed its development in all aspects.
Sanatın gücüne İnanan insanlar yetiştiren bu tarihi kent. gelişmişlik yönünde her geçen gün birçok yeni projeye imza atmaktadır. Ve önümüzdeki yıllarda Niğde, her alanda kalkınmışlığını tamamlayan örnek bir il olarak kendinden söz ettireceğine inan¬cım sonsuzdur.
Âlim BARUT
Governor of Niğde

0 yorum: