8 Haziran 2012 Cuma

Key trends

1.1.1.    Key trends1.1.1  Temel eğilimler
Turkey can demonstrate some distinctive features in its development: an overall growing economy with frequent periods of economic crisis; a growing population with great disparities of income and capabilities, especially between urban and rural areas and different sectors of the economy; a rich endowment of natural resources strained by overconsumption and poor management and more so concentrated in the agricultural sector and rural areas. 
Türkiye  kalkınmada bazı  belirgin özellikler göstermektedir. Türkiye sık aralıklarla ekonomik krizlerin  yaşanmasına rağmen büyüyen bir ekonomiye sahiptir. Kırsal  ve kentsel alanlar ve   ekonominin değişik sektörleri arasında  gelir dağılımı ve kendine yeterlik bakımından  büyük eşitsizlikler mevcut  olmakla beraber,  artan  bir nüfusa sahiptir. Ayrıca  özellikle  tarım sektörü ve kırsal alanlarda belirgin idari eksiklik  ve aşırı tüketim  sorunlarına rağmen zengin doğal kaynakları bulunmaktadır.  


The recent trends of the overall economy and its overall structural features, manifest themselves in strong, distinctive and polarized ways, influencing the structure and evolution of the current socio-economic context. These trends are important for rural development policies as they have a major impact on rural areas. Ekonomide son zamanlarda gözlenen eğilimler ve genel yapısal değişiklikler  güçlü ve belirgin şekilde sosyo-ekonomik durumun yapısını ve gelişimini etkilemektedir. Bu eğilimler kırsal alanlara büyük etkide bulunduğu için kırsal kalkınma politikaları için de oldukça önemlidir.


Development disparities between urban and rural areas still prevail as a result of modernization efforts, industrialization and socio-economic transformation in the social and economic development process of Turkey to date. 
Kır-kent arasında kalkınmadaki eşitsizlikler, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınma sürecindeki modernleşme çabaları, sanayileşme ve ekonomik dönüşümün bir sonucu olarak hala hüküm sürmektedir.

In this process, rural areas failed to catch up with the rapid development of the urban areas. Two of the basic reasons are the structural transformation of Turkish economy in favour of industry and service sectors and the migration between regions and from the rural  to urban areas. Bu süreçte  kırsal alanlar, kentsel  alanlarının  kalkınma hızını  yakalamada başarısız olmaktadır. Bunun sebepleri; Türk ekonomisin daha çok sanayi ve hizmet sektörleri lehine yapısal dönüşümü ve kırsal alanlardan kentlere yapılan  ve bölgeler arasında gerçekleşen  göçtür.

0 yorum: