26 Aralık 2023 Salı

GLOBAL TRENDS AND INTERACTIONS WITH TURKEY

 2.1. GLOBAL TRENDS AND INTERACTIONS WITH TURKEY 

2.1. KÜRESEL EĞİLİMLER VE TÜRKİYE ETKİLEŞİMİ 

Increasing Uncertainties and New Quests 1

Artan Belirsizlikler ve Yeni Arayışlar 

14. Despite extensive measures taken during the process following the global financial crisis in 2008 a total recovery has not yet been achieved in global economy. 

14. 2008 küresel finansal krizi sonrasındaki süreçte yaygın olarak alınan çok çeşitli önlemlere karşın küresel ekonomide topyekûn bir toparlanma hala gerçekleşememiştir. 

The global financial crisis has undermined the confidence in the efficient functioning of liberal market economies, while it has severely affected income distribution. 

Küresel finansal kriz, gelir dağılımını ciddi oranda olumsuz etkilerken, serbest piyasa ekonomilerinin etkin işleyişine yönelik inancı da zedelemiştir.

Coupled with the discontentment caused by the practices introduced to address the acute problems caused by the crisis, the income disparities observed recently among countries and population groups has further exacerbated the distrust towards liberal democracy and institutions. 

 Bir süredir açıldığı gözlenen ülkeler ve kesimler arası gelir farkı, krizin akut sorunlarına yönelik uygulamaların yarattığı hoşnutsuzlukla birleşerek, liberal demokrasiye ve kurumlarına yönelik güvensizliği artırmıştır. 

15. The growing intensity of international migration and geopolitical tensions have fueled xenophobia. 

15. Uluslararası göçün artan yoğunluğu ve jeopolitik gerginlikler yabancı karşıtlığını beslemiştir.

Defense expenditures have grown alongside terrorist acts globally. In this context, coupled with the undermined confidence in liberal democracy, more protectionist and inward oriented populist policies have strengthened and interventionist policies have taken root. 

 Küresel ölçekte terör eylemlerinin yanında savunma harcamaları da artmıştır. Bu çerçevede liberal demokrasiye yönelik zedelenen inancın da etkisiyle daha korumacı ve içe kapalı nitelikte popülist politikalar güç bulmuş, müdahaleci politikalar zemin kazanmıştır. 

16. The searches for power balance continue globally in geopolitical, military and economic domains. This search has significant implications on the formulation of energy, global trade, international investments, logistics and defense policies. 

16. Jeopolitik, askeri ve ekonomik alanda küresel ölçekte güç dengesi arayışları sürmektedir. Bu arayışın enerji, küresel ticaret, uluslararası yatırımlar ve lojistik ile savunma gibi alanlardaki politikaların belirlenmesinde önemli etkileri bulunmaktadır.

The advantages to be offered by accelerated technological transformation to countries which take initial market making steps going forward will lead countries to take steps beyond market mechanisms and shape up trade wars on technology grounds. 

 Hızlanan teknolojik dönüşümün gelecek dönemde piyasa yapıcı ilk adımları atan ülkelere sağlayacağı avantajlar, ülkeleri bu alanda piyasa mekanizmalarının ötesinde adımlar atmaya yönlendirerek, ticaret savaşlarını teknoloji temelinde şekillendirmektedir. 

17. During this period, when uncertainties have grown and it has become more difficult to communicate policies targeting long-term benefits despite short-term losses, there is a need for a sustainable and efficiently operating international policy coordination that is based on equality and regularity

17. Kısa vadeli göreli kayıplara karşın uzun vadeli faydayı hedefleyen politikaların iletişiminin zorlaştığı ve belirsizliklerin arttığı bu dönemde, eşitlik ve kurallılık temeline dayalı, sürdürülebilir ve etkin işleyen uluslararası politika koordinasyonuna ihtiyaç artmaktadır

11. kalkınma planı ingilizce

https://www.sbb.gov.tr/wp-content/uploads/2022/07/Eleventh_Development_Plan_2019-2023.pdf

11. kalkınma planı türkçe

https://www.sbb.gov.tr/wp-content/uploads/2022/07/On_Birinci_Kalkinma_Plani-2019-2023.pdf



0 yorum: