5 Ocak 2017 Perşembe

Istanbul: A universal Metropolis


İstanbul:   A  Universal  Metropolis: With  its  historical monuments, museums, palaces, city walls, waterside mansions, beautiful scenery and places of worship, which are the heritage of an 8 thousand year old history, İstanbul is an elegant center of tolerance and displays a synthesis of the heritage of cultures and civilizations.
Bir Dünya Kenti İstanbul: 8 bin yıllık geçmişin birikimi olan tarihî mekânları, müzeleri, sarayları, surları, yalıları, doğal güzellikleri ve inanç merkezleriyle İstanbul; dünya kültür ve medeniyet mirasını barındıran seçkin bir hoşgörü ve sentez odağıdır.

This great city, which is a Capital of Empires, was founded by the Megaras in 658 B.C. and was known as Byzantium after their commander’s name Byzas.
  “İmparatorluklar Başkenti” olan İstanbul, MÖ 658 yılında Megaralılar tarafından kurulmuş ve komutanları Byzas’ın adını alarak uzun süre “Byzantium” olarak anılmıştır.

Dolmabahçe Sarayı ve Savarona Yatı - İSTANBUL
 Dolmabahçe Palace and Savarona Yacht - İSTANBUL









İstanbul is the biggest city in Turkey in terms of its population, trade finances and cultural activities. With the biggest airport and the largest  import/export  harbor in the country,İstanbul is center for the national and international sea and airways.
İstanbul, gerek nüfus ve kapladığı alan gerek ekonomi, ticaret,  sermaye  ve  kültür açısından  Türkiye’nin en  büyük kentidir. Ülkenin en büyük havalimanı ile en büyük ithalat-ihracat limanının bulunduğu İstanbul, iç ve dış deniz ve hava ulaşımı bakımından merkez konumundadır.














The Topkapı Palace, which was the political center of the Ottoman sultans for 400 years and now serves as a museum, attracts all kinds of people from different cultures with its world famous antiquities and sacred relics including the ones that belonged to Mohammad, the Prophet of Islam and to his era.
 Osmanlı sultanlarının 400 yıl süresince siyasi merkezi olan ve bugün müze olarak kullanılan Topkapı Sarayı, dünyaca ünlü eserleri ve İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in şahsına ve dönemine ait olanlar başta “Kutsal Emanetleri” ile farklı kültürlere mensup tüm insanların ilgisini çekmektedir.



Another stately palace is the Dolmabahçe Palace, which was built by Sultan Abdülaziz. This Palace is encircled by 56 columns and the central hall is illuminated by a chandelier weighing 4.5 tons.
İstanbul’un bir diğer görkemli sarayı ise Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmış olan, 56 sütunla çevrili ve 4.5 ton ağırlığındaki avize ile aydınlatılan Dolmabahçe Sarayı’dır.

The founder of the Turkish Republic Mustafa Kemal Atatürk passed away in this palace on November 10th, 1938.
 Türkiye  Cumhuriyeti’nin  kurucusu  Mustafa  Kemal Atatürk,10 Kasım 1938 tarihinde bu sarayda vefat etmiştir.


There are nearly 500 mosques in the city, the most famous of them being the Sultan Ahmet Mosque, with its six minarets.
Yaklaşık 500 camisiyle bir camiler kenti olan İstanbul’un en ünlü camisi altı minareli Sultan Ahmet Camisi’dir.

Sultan Ahmet Square, including the Mosque and the public fountain, is the main tourist attraction. The Süleymaniye Mosque, built by Master Architect Sinan, is another important mosque and part of the landscape of İstanbul.
 Cami ile birlikte çeşmeyi de içine alan Sultan Ahmet Meydanı ise tüm turistlerin uğradığı bir yerdir. Ünlü Türk mimarı Sinan’ın yaptığı Süleymaniye Camisi diğer önemli camilerdendir.

The Hagia Sophia Museum, building of which was initiated as a basilica (4th century) in the Emperor Constantine period, is the most  magnificent  work  of architecture  remaining  from the Byzantine era.
Yapımına İmparator Konstantin zamanında (4. yüzyıl) başlanan ve bazilika olarak inşa edilen Ayasofya Müzesi ise Bizans devrinin kentteki en görkemli eseridir.

 It ranks as the 4th biggest temple, in terms of surface area, after St. Peter’s in Rome, St. Paul’s in London and the Cathedral of Milan. It has a 55 meters high and 31 meters wide dome and is the oldest of these religious buildings. 
Yüksekliği 55, genişliği 31 m olan kubbesi ile Roma St. Peter, Londra St. Paul ve Milan Duomo katedrallerinden sonra, yüz ölçümü bakımından 4. sırada yer alır ve aralarındaki en eski yapıdır.



The Yerebatan Cistern, which was built in the 6th century by the Byzantines to meet the water requirements of the city and which contains 336 columns, and the Kariye Museum are among other magnificent historical buildings in the city.
  Kariye Müzesi ile 6. yüzyılda Bizanslılar tarafından kentin su ihtiyacını karşılamak amacıyla yaptırılan 336 sütunlu Yerebatan Sarnıcı da kentteki diğer görkemli tarihî eserler arasındadır.


The İstanbul archeological museums, the Atatürk Museum, the Sadberk Hanım Museum, the Mosaic Museum, the Industry Museum, the Maritime Museum, the Turkish Judaic Museum, the Tower of Leander, the Galata Tower, and the Rumelia and Anatolia fortresses are examples of other museums and monuments in the city.
 İstanbul arkeoloji müzeleri, Atatürk Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi, Mozaik Müzesi, Sanayi Müzesi, Deniz Müzesi ve Türk Musevileri Müzesi; Kız Kulesi, Galata Kulesi; Rumeli ve Anadolu hisarları ile İstanbul surları kentte bulunan diğer müze ve anıtlara örnektir.

The 15th century Covered Bazaar is one of the places most visited by tourists; and here jewellery, antiques, carpets, silver and copper souvenirs, leather and suede garments, wood  and  mother  of   pearl  carvings  are  sold   in  nearly 4 thousand shops. All kinds of spices are available in the Mısır Çarşısı (Egyptian Bazaar) built by Hatice Sultan in the 17th century.
 15. yüzyılda yapılmış olan Kapalı Çarşı, turistlerin İstanbul’daki başlıca uğrak yerlerindendir ve buradaki 4 bine yakın dükkânda; mücevherler, antikalar, halılar, gümüş ve bakır hatıra eşyalar, deri ve süet giysiler, tahta ve sedef oymalar satılmaktadır. 17. yüzyılda Hatice Sultan tarafından yaptırılan Mısır Çarşısı’nda ise her türlü baharatı bulmak mümkündür.










Covered Bazaar - İSTANBUL
 Kapalı Çarşı - İSTANBUL

İstanbul is also the center of modern shopping. Besides giant malls like Carousel, Ataköy-Galleria, Akmerkez, Capitol, CarrefourSA, Profilo, Kule and the Kule Bazaar, Kanyon, İstinye Park, Ikea and Cevahir, there are many shopping areas, of which the İstiklal, Rumeli and Bağdat avenues are the most distinguished.
İstanbul modern alışverişin de merkezidir. Carousel, Ataköy-Galleria, Akmerkez, Capitol, CarrefourSA, Profilo, Kule ve Kule Çarşı, Kanyon, İstinye Park, İkea ve Cevahir gibi kapalı alışveriş merkezlerinin yanı sıra İstiklal, Rumeli ve Bağdat caddeleri kentin en seçkin alışveriş yerleridir.

İstanbul is also among the significant cultural centers in the world, with various film and music festivals, theater, opera, ballet and concert activities, international symposia, conferences, and contests.
Çeşitli sinema ve müzik festivalleri; tiyatro, opera, bale ve konser etkinlikleri; uluslararası sempozyum, konferans ve yarışmaları ile İstanbul dünyanın sayılı kültür merkezlerindendir.

The “International Culture and Art Festival” organized annually in June and July hosts famous artists from all over the world.
Her yıl haziran- temmuz aylarında düzenlenen “Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali” dünyanın dört bir yanından gelen ünlü sanatçıları ağırlamaktadır.


İstanbul frequently hosts important international sports activities, too.
 İstanbul, önemli uluslararası spor etkinliklerine de sık sık ev sahipliği yapmaktadır.


Kilyos and Şile are holiday resorts around İstanbul known for their beaches. As for Polonezköy, it is a place where Polish immigrants settled in the 19th century, and is an ideal place of relaxation surrounded by woods.
Kilyos ve Şile, İstanbul çevresinde plajları ile tanınan tatil beldeleridir. Polonezköy ise 19. yüzyılda Polonyalı göçmenlerin yerleştiği, çevresi ormanlarla kaplı ideal bir dinlenme yeridir.

The Belgrade Forest, a National Park,  is  recognized  as the “Lungs of İstanbul”. Millî park olan Belgrad Ormanı İstanbul’un akciğeri olarak bilinir.

In these woods, the Atatürk Arboretum and aqueducts remaining from the Ottoman era are also worth visiting. Silivri and Kemer, on the other hand, house expansive golf courses.
 Bu ormandaki Atatürk  Arboretumu ve Osmanlı döneminden kalma su kemerleri görülmeye değerdir. Silivri ve Kemer’de ise geniş golf sahaları bulunmaktadır.    
   
  Cultural Developments: The proposal for İstanbul to become the European Capital of Culture (ECC) was voted in and officially approved by the EU Ministers of Culture who gathered in Brussels on November 13th, 2007.
 Kültürel Gelişmeler: İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti (AKB) olmasıyla ilgili öneri 13 Kasım 2007’de Brüksel’de toplanan AB Kültür Bakanları tarafından resmen onaylanmıştır.

Besides İstanbul, which will present itself with the “The City of Four Elements” motto, other elected cities for “2010 ECC” are Pécz (Hungary) and Essen (Germany).    
 “Dört Elementin Şehri” sloganıyla kendini tanıtacak olan İstanbul’un yanı sıra Peç-Macaristan ve Essen-Almanya da “2010 AKB” seçilmiştir.
 Kaynak:Türkiye Tanıtım kitapçığı 2011

0 yorum: