27 Mayıs 2012 Pazar

Foreign Ministers of Turkey and Moldova agreed in principle on mutual exemption of visas between the two countries.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Moldova ziyareti sırasında vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması konusunda ilke kararı alındı.


Minister of Foreign Affairs of Turkey, Mr. Ahmet Davutoğlu visited Moldova on 12-13 May 2012.
Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu, 12-13 Mayıs 2012 tarihlerinde Moldova’yı ziyaret etti.


Foreign Minister Davutoğlu met with Mr. Iurie Leanca Deputy Prime Minister and Minister of Foreign Affairs and European Integration of Moldova and also received by Mr. Vladimir Filat, Prime Minister of Moldova and Mr. Nicolae Timofti, the President of Moldova. 
Dışişleri Bakanı Davutoğlu Moldova Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa ile Entegrasyon Bakanı Iurie Leanca biraraya geldi; ayrıca Başbakan Vlad Filat ve Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti tarafından kabul edildi. 


During the meetings, economic and cultural relations between Turkey and Moldova, visa exemption and EU issues were discussed; current regional and international developments were addressed.

Görüşmelerde bölgesel ve uluslararası gelişmeler, iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkiler, vize serbestisi ve AB konularını ele alındı.

Foreign Minister Davutoğlu and Deputy Prime Minister and Minister of Foreign Affairs and European Integration of Moldova, Mr. Leanca held a joint press conference. Foreign Minister Davutoğlu stated that Turkey and Moldova agreed in principle on the mutual exemption of visas and conclusion of the negotiations of Free Trade Agreement as soon as possible. 
 Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile Moldova Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa ile Entegrasyon Bakanı Iurie Leanca ortak bir basın toplantısı düzenlediler. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, vizelerin karşılıklı kaldırılması ve Serbest Ticaret Anlaşması'nın müzakerelerinin bir an önce tamamlanması için ilke kararı aldıklarını kaydetti.

He added that Turkey and Moldova are aiming at increasing bilateral trade volume up to 1 billion Dollars. Moldovan Deputy Prime Minister Leanca underlined the importance of the visit as this year is the 20th anniversary of the establishment of diplomatic relations between the two countries. He thanked Turkey for its assistance to Moldova up until now. 
500 milyon Dolar olan mevcut ticaret hacminin 1 milyar Dolara çıkmasının hedeflendiğini belirtti. Moldova Başbakan Yardımcısı Leanca ise, ziyaretin Türkiye ve Moldova arasında diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 20. yıldönümüne denk gelmesinin önemini vurguladı. Başbakan Yardımcısı Leanca, Türkiye'nin şimdiye kadar Moldova'ya yardımlarından dolayı teşekkür etti. 


Foreign Minister Davutoğlu and Moldovan Deputy Prime Minister Leanca also signed the Protocol on Inter-Archives Cooperation.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Leanca ayrıca Türkiye ile Moldova arasında Arşivlerarası İşbirliği Protokolü'nü imzaladılar.

On the second day of his visit, Foreign Minister Davutoğlu visited Gagauz Autonomous Region.
 Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ziyaretinin ikinci gününde Gökoğuz Özerk Yönetimi'ni ziyaret ederek, Gökoğuz Türkleri ile biraraya geldi.

Foreign Minister Davutoğlu and his delegation were welcomed traditionally with salt and bread in Komrat by Mihail Formuzal, Governor of Gagauz Autonomous Region. During the visit, Foreign Minister Davutoğlu visited Atatürk Library, Komrat State University, Süleyman Demirel Moldova Turkish High School, National Ethnography Museum and Gagauz Broadcasting Corporation. Foreign Minister Davutoğlu together with Governor Formuzal also attended a special mass in his honor at the Ivan Church of Gagauzian Turks.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve beraberindeki heyet Gökoğuz Yeri'nin başkenti Komrat'ta Gagavuz Yeri Başkanı Mihail Formuzal ve diğer yetkililer tarafından geleneklere uygun bir biçimde tuz ve ekmekle karşılandı. Ziyareti çerçevesinde, Atatürk Kütüphanesi, Komrat Devlet Üniversitesi, Süleyman Demirel Moldova Türk Lisesi, Ulusal Etnografya Müzesi ve Gökoğuz Radyo ve Televizyon Kurumu'nu ziyaret eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu ayrıca, Başkan Formuzal’la birlikte Gökoğuz Türklerinin İvan Kilisesi'ne giderek, kendisi için düzenlenen özel ayini izledi.


The visit of Foreign Minister Davutoğlu was the first visit at the level of Foreign Ministers from Turkey to Moldova since the independence of Moldova.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun ziyareti, bağımsızlığının ardından Moldova'ya ve dolayısıyla Gökoğuz Yeri'ne Türkiye’den Moldova’ya Dışişleri Bakanı düzeyindeki ilk ziyarettir.

Kaynak:http://www.mfa.gov.tr/

0 yorum: