21 Mart 2012 Çarşamba

Türk Dünyasında Nevruz ve Nevruz Geleneği kitapçığı


Basın- Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından Nevruz’un Türk Dünyası için tarihsel ve kültürel açıdan anlamını ve önemini anlatan “Türk Dünyasında Nevruz ve Nevruz Geleneği” kitapçığı 8 dilde yayımlandı.



Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, Yunanca, Arapça ve Farsça dillerinde yayımlanan kitapçık, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ile işbirliği halinde Muğla Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ali Abbas Çınar tarafından kaleme alınan “Türk Dünyasında Nevruz ve Nevruz Geleneği” başlıklı makaleden oluşuyor.


Kitapçıkta Nevruz’un ortaya çıkış efsanesi, değişik Türk topluluklarında kutlama biçimleri, sosyal ve tarihi önemi ile ilgili bilgiler veriliyor.

Nevruz, “yeni gün, yeni yıl” demektir. Eski Türk inanışlarında yeni yılda; yenilik, canlılık, dirilik olacağına, tabiatın canlanacağına, insanın da yeni bir ruha kavuşacağına inanılırdı. Nevruzla ilgili eski kutlama ve yılbaşı törenlerinin pek çoğu günümüz Türk dünyasında yaşamaktadır. Nevruz, Türk dünyasının hemen her coğrafyasında değişik fakat birbirine paralel inanç, ritüel ve pratiklerle kutlanmakta, çeşitli ritüel ve inançlarla da bezenerek geleneksel olarak yaşamaktadır. Nevruz’un ortaya çıkışıyla ilgili pek çok efsane vardır.


Kitapçıkta Türkiye dahil tüm Türk dünyasında Nevruz ile ilgili inanışlar ve Nevruz kutlamalarının toplumun birlik, beraberlik duygularını güçlendirmesi konuları yer almaktadır.

ilgili kitapçığa ulaşmak için
tıklayın...

0 yorum: